Ficha tècnica. Nicéphore Niépce, Joseph

La cour du domaine du Gras

Títol: Punt de vista des de la finestra de Gras/ Paisaje en St Loup de Varennes (1827)
Autor: Joseph Nicephore Niépce
Any: 1825
Souport : Estany pur.
Técnica : Heliografia al betún de Judea positiva/negativa, no grabada.
Temps d’exposició: 8 h.
Dimensions : Placa 16,2 x 20,2
Localització: Austin(Texas);Harry Ransom Humanitie Research  Center.

Existeix molta controvèrsia per determinar quina va ser veritablement la primera fotografia de la història (mireu: http://recuerdosdepandora.com/historia/inventos/joseph-nicephore-niepce-el-inventor-de-la-fotografia/), encara que la que s’ha reconegut més és “Punt de vista des de la finestra de Gras”. Presa el 1826, des d’una finestra de la seva casa de camp en Le Gras, Saint-Loup-de-Varennes, Bogonya (França).

Representa una vista del pati de la seva casa i el carrer.
L’objectiu de Niépce era fixar sobre una superfície les imatges reflectides en el fons d’una cambra obscura. Per dur-ho a terme, necesità 8 hores d’exposició per captar la realitat. És el primer moment on el factor llum i el factor temps creen una heliografía.

Ens trobem davant d’un dels invents que marcà un ara i un després en la història de l’art. No és casual, al decidir aplicar aquest nou fenòmen en la imatge tractada, es defineixi clarament la recerca de la perspectiva com a mètode de representació de l’espai fotografiat. Veiem doncs, la presència arrelada del gran descobriment del renaixement.

Anuncios

About this entry